Welkom op het 25 jarig jubileum van de Kievit

Wethouder Yolan Koster, raadsleden van de gemeente Woerden, vertegenwoordigers van Landschapsbeheer Vleuten-de Meers, het Utrechts Landschap, donateurs, vrijwilligers en belangstellenden.

Dit terrein is in 1992 voor 1 gulden gekocht van Mien Looman. Met de verplichting huisjes en terrein te onderhouden en te ontwikkelen voor Natuur en Milieu Educatie voor Harmelense schoolkinderen. De rest van het terrein is in handen van Het Utrechts Landschap.

Je kunt zien dat er de afgelopen 25 jaar hard gewerkt is aan het onderhoud en ontwikkeling van de huisjes en het terrein. De huisjes zijn verbonden door een gezamenlijke gang; hebben een nieuw dak gekregen, nieuwe kozijnen en pas geleden nog een fris verfje.

Er zijn schuren vernieuwd en bijgebouwd om gereedschap op te bergen maar ook ter verhoging van de natuurwaarde; de bijenschuur biedt immers onderdak aan meerdere bijenvolken. Ook de hooiberg is mooi opgeknapt naar de oorspronkelijk in deze omgeving aanwezige hooibergen met rieten kap. Het terrein wordt op zeer korte termijn uitgebreid aan de zuidkant waardoor we een extra punt kunnen toevoegen aan de natuur-parel de Kievit. Het hele Kievit terrein wordt onderhoud met hulp van vrijwilligers van Landschapsbeheer Vleuten de Meern, in goede samenwerking en met veel inzet- dank daarvoor.

De ontwikkeling van Natuur en Milieueducatie wordt op meerdere vlakken ingezet. Er zijn maandelijks open dagen waarbij volwassenen en kinderen welkom zijn. Gemiddeld komen er 25 mensen op zo’n zondag uilenballen pluizen, een wandeling maken, voorlichting krijgen van de imker of gaan op zoek naar oude appel- en perenrassen. Voor de schoolkinderen van de basisscholen worden er per leerjaar ten minste 1 excursie aangeboden waardoor er gemiddeld 300 schoolkinderen per jaar op de Kievit komen. Dit in samenwerking met Omgevingsdienst Regio Utrecht die vraag en aanbod afstemmen en NME vrijwilligers ondersteunen in materiaal en opleiding.

Gelukkig zijn wij het bestuur van de Kievit met jullie, onze donateurs en vrijwilligers. Immers zonder de financiële bijdrage van de donateurs kunnen de vrijwilligers het onderhoud van huisjes, boerentuin en boomgaard niet uitvoeren.

Opvallend vind ik het echter wel dat toch nog heel veel mensen in Harmelen niet weten waar de Kievit is en welke activiteiten hier zijn.

Ik wil jullie, donateurs en vrijwilligers, daarom uitdagen het komende jaar tenminste 1 persoon te laten kennismaken met de Kievit. Wij hopen dat deze kennismaking een vervolg krijgt; misschien een extra activiteit, een nieuwe vrijwilliger of een nieuwe donateur. Het mooiste cadeau voor de 25jarige Kievit zou zijn als het jullie lukt extra donateurs te werven. Natuurlijk gaan wij als bestuur ook hiermee aan de slag.

Dank voor jullie aandacht en veel plezier tijdens dit 25 jarig jubileumfeest
Het bestuur van de Kievit

Reacties zijn gesloten.